Det har vært befriende som lege, å forstå mer om vitamin B12, gjenoppdage dets betydning for helsen, og ikke minst erfare hvilken effekt adekvat behandling med B12 kan ha på pasienters liv.
I en tid da klinisk vurdering fortsatt var legens viktigste og ofte eneste arbeidsverktøy, var det større fokus på denne gåtefulle og mangefasetterte tilstanden. Det er urovekkende å innse at i dag er B12-mangel og behandling av den omgitt av en rekke myter og misforståelser, og det er mange pasienter som blir lidende av den grunn.
Enda vitamin B12 på ingen måte er alternativ medisin,
men fagovergripende innen så mange spesialiteter,
så omfattende symptomgivende,
at det er undervurdert for sin viktighet.
"VI ER HELE MENNESKER.
DA BØR OGSÅ HELSEN VURDERES HELHETLIG."
Personlige møter med tusener av pasienter gjennom årene har forsterket en faglig nysgjerrighet og ønske om å forstå somatisk innvirkning på psykisk helse og omvendt. Kompleksiteten i kroppens biokjemiske samspill og alt hva vitenskapen fortsatt ikke har kartlagt, maner til ydmykhet for pasienters erfaringer.
Ny forskning bekrefter i økende grad det leger har observert siden Sokrates' tid: Ernæring er veien til både sykdom og god helse. Det gjelder ikke bare hva vi putter i munnen, men også individuelle fysiologiske forutsetninger for å distribuere næringsstoffene på en funksjonell måte.
Det kan også bety at legegjerningen i fremtiden vil handle mindre om demping av symptomer, og mer om behandling av årsaken til plagene, ved å gjenopprette balanse i det biologiske samspillet, og dermed gi kroppen forutsetninger til å lege seg selv. Yes!!!
En personlig tragedie ligger bak etableringen av B12-klinikken.
Den handler om en ung kvinne som blir alvorlig syk med alvorlige og invalidiserende symptomer og tegn, som ingen leger forstår.
Hun møtes av et helsevesen som gir henne opp og stenger dørene, i stedet for å undres, lete videre og hjelpe.
Det tvinger en sykepleiermor og en legespesialist til å vende hver stein, på jakt etter svar og hjelp, før det er for sent.
Det store spørsmålet - hvor finnes den som forstår hva som har gjort henne så syk? Noen må da vite svaret, et sted der ute i verden?
En journalist blir med på ferden.
En generøs medisinsk pionér.
Dr. Johannes J. A. Auwerda, eller Hajo, som alle pasienter kjenner ham som, gleder seg over å få en ny kollega som deler engasjementet for B12-pasientene. Hajo nøler ikke med å sette seg på et fly til Norge og dele med seg av sin erfaring. Så får han også endelig møte sin unge, alvorlig syke pasient. Hun som han har fulgt opp på avstand i mange måneder.
Hajo har hjulpet mer enn 7000 mennesker fra alle verdens kontinenter, i alle aldre, med diagnostisering og behandling for vitamin B12-mangel siden han startet B12 Kliniek i Amsterdam i 2015. Mange pasienter har kommet tilreisende også fra Norge.
Han har utgitt vitenskapelig dokumentasjon i ledende medisinske tidsskrifter og er en ettertraktet foredragsholder på internasjonale medisinske konferanser. Han har bygget opp et betydelig nettverk av leger, kliniske kjemikere og ernæringseksperter, og driver forskning fra sin klinikk i Nederland.
Likevel er han totalt ydmyk for kompleksiteten når det kommer til forståelsen av vitamin 12 og mysteriene rundt dette vitaminets funksjoner.
- Jo mer jeg erfarer, jo flere spørsmål får jeg. Da er det bare å lære mest mulig av pasientene. Det er de som vet hvordan det fungerer.
Det var riktig å lete videre. For et sted der ute i verden fantes legen med det riktige svaret: Nærmere bestemt på en privat klinikk i Amsterdam - B12 Kliniek.
B12-foreningen i Norge hadde blitt kontaktet. De ga akutt bistand til den syke kvinnen og hennes familie, og oversendte saken til en pionér på sitt fagfelt:
Dr. Hajo Auwerda er hematolog, og gjenkjente umiddelbart B12-mangelens mange tegn og symptomer da han fikk dokumentasjonen foran seg: Han satt med et verst tenkelig scenario foran seg.
Det er ingen tid å miste; start injeksjoner nå! var hans anbefaling. Etter bare to injeksjoner ble det en endring på tilstanden. Få dager senere ble det videokonsultasjon med videre behandlingsplan og tilbud om oppfølging.
En ny klinikk ser dagens lys.
Da dr. Patrick Seyfried i Norge så effekten av behandlingen og innså betydningen og omfanget av vitamin B12-mangel, var det ingen vei tilbake: B12-klinikken ble åpnet på kvinnens 30-årsdag, 19. april 2024.
Nesten 10 måneder med intensiv injeksjonsbehandling, hadde gjort Amanda i stand til å stå på beina i korte perioder og til å samle akkurat nok energi til å gjennomføre æresoppdraget med å klippe snoren for den norske B12-klinikken. Det var hennes livshistorie med sykdom som ledet til denne dagen. Hun sier at det betyr mye for henne at den dyrekjøpte erfaringen har resultert i en klinikk som kan hjelpe mange andre, som også strever med å finne hjelp for sin tilstand.
Takk, Amanda, for hva vi har lært av deg - med respekt for alt hva du måtte gå gjennom.
Blodprøver sier lite om vitamin B12.
Selv om Hajo er ydmyk overfor det meste, er han veldig tydelig på ett punkt: Viktigheten av å legge til side oppfatningen om at mangel på vitamin B12 kan fastslås ved hjelp av blodprøver.
- Hvis man virkelig lytter til hva pasienten beskriver av symptomer og observerer tegnene, så gir diagnosen seg til kjenne. Ingen blodprøver vi har i dag er pålitelige nok til å kunne verken fastslå eller avvise om pasienten lider av B12-mangel. Også når det kommer til behandling, er det uhyre viktig å skreddersy behandlingen til hver enkelt, og heller ikke la seg affektere av blodprøver når det gjelder behandlingseffekt. Kun pasientens behov bør være for øyet. Viktig er et mål om at pasientene kan fungere og leve så komfortabelt som mulig med sin diagnose. Skadepotensialet ved å underbehandle eller overse denne tilstanden er stort.
Uansett hva Hajo snakker om, kommer han alltid tilbake til pasientene. Hva synes han om oppstart av den norske B12-klinikken?
- Historien bak og engasjementet rører meg dypt. Denne klinikken vil bidra til at enda flere kan få hjelp. Et samarbeid kan styrke pasientenes situasjon og øke oppmerksomheten omkring denne tilstanden, det er fantastisk. "It takes teamwork to make the dream work", avslutter han på sin stillferdige og ettertenksomme måte.
Takk Hajo, sier vi.
Hajo Auwerda fra B12 Kliniek i Nederland, Mai Ida Haakafoss fra B12-klinikken,
Sahara Kendrick fra klinikken B12 4 LIFE i Storbritannia, Karen Kristensen som pasientrepresentant fra B12mangel I/S i Danmark og Patrick Seyfried fra B12-klinikken.
Selv om B12-klinikken ble etablert av et team med bred medisinsk erfaring, er klinikken fortsatt som baby å regne i et komplekst og multifaktorielt fagfelt.
Det føles likevel trygt å tilby pasienter behandling basert på omfattende internasjonal forskning og klinisk erfaring fra eksperter på fagfeltet.
Pasienter og fagfolk som har satt seg inn i vitamin B12-problematikken, lar seg som regel ikke be to ganger før de deler av sin kunnskap og erfaring.
Eller rettere sagt: De lar seg ikke stoppe, og reiser gjerne langt for egen bekostning for å dele sitt engasjement.
Det samme gjelder pasienter; det er mange som er rammet, de søker aktivt etter svar og er villig til å reise langt for å få hjelp.
Vår alles vilje til å hjelpe er stor, vel vitende om at altfor mange må streve for å få nødvendig behandling.
Å kombinere fagkompetanse med pasient- og pårørendeerfaring gir rom for større forståelse av den på mange måter gåtefulle, multisystemiske tilstanden som vitamin B12-mangel kan føre til. Grunnlaget for et voksende internasjonalt samarbeid er lagt.