B12-KLINIKKEN

B12-

behandling

individuell   vurdering
                          oppfølging
                          evaluering
                          tilpasning

       

"One size fits all" fungerer ikke som behandlingsprinsipp for pasienter med symptomatisk B12-mangel. Behovet varierer fra person til person.

Som pasient ved B12-klinikken vil du få en personlig tilpasset behandling, basert på en grundig kartlegging av din sykdomshistorie, dine symptomer og behandlingsrespons. 


Orale tilskudd fungerer ikke for alle - det vil si at blodprøver kan normaliseres, selv om symptomer vedvarer eller forverres. For 
Injeksjoner kan være nødvendig for å oppnå ønsket effekt ved manifeste symptomer. Også Legeforeningens retningslinjer for behandling definerer dette. 


Både forskning og klinisk erfaring tilsier at en etablert standard praksis med en injeksjon hver måned eller hver tredje måned ikke fungerer for alle og i tillegg mangler en slik praksis evidens
Intervallet for injeksjoner bør evalueres ved oppfølgingskonsultasjoner, eller om eventuelt høydose tabletter  kan være aktuelt for enkelte etter hvert, som vedlikeholdsbehandling. Målet med behandling er ikke normalisering av blodprøver, men å forhindre tilbakefall av symptomer.

Men først skal maksimal symptombedring tilstrebes.


Vi vil vurdere sammen med deg, et passende intervall for injeksjonene, basert på utredning og egenrapportering. Det er  hensiktsmessig å lære seg å sette injeksjoner hjemme, enten selv eller med hjelp av andre. Som pasient ved B12-klinikken vil du få tilbud om opplæring for mestring og trygghet ved injeksjonsbehandling.


Selvadministrerte intramuskulære injeksjoner kan føre til økt pasienttilfredshet og forbedrede helseresultater. Pasienter med B12-mangel kan forbli symptomfrie med individuelt skreddersydde behandlingsplaner, skriver Dr. Julian Owen i denne artikkelen.


B12-behandling er årsaksrettet,  behandlingsresponsen viser seg i form av symptomlettelse. Enkelte symptomer kan reverseres raskt, mens andre krever lenger behandlingstid. Ved langvarig mangel og ved alvorlige symptomer fra nervesystemet, kan det ta måneder eller i verste fall år, før alle skader er maksimalt reversert. Desto viktigere er det da å fortsette behandlingen.


Ved begrunnet mistanke om B12-mangel, er det bedre å starte behandling enn å la være, med tanke på skadepotensialet ved å bli gående med en ubehandlet B12-mangel. 

behandlingen kom for sent:

fikk varige skader

Vitamin B12 kan ikke overdoseres. Det har ingen hensikt å kontrollmåle blodverdier av B12 etter behandlingsoppstart, da nivåene uansett vil være forventet forhøyet. Målet med behandlingen er ikke å normalisere biomarkørene (blodprøvene), men å eliminere eller dempe symptomene. Derfor har den kliniske tilstanden den største betydning og behandlingsplaner bør legges opp individuelt.

Det er ikke uvanlig å oppleve forverring etter behandlingsoppstart. Det er kjent som "wake up"-symptomer og reverseringssymptomer, og det kan for noen medføre ubehag og smerter. Tidligere symptomer kan blusse opp i perioder.
Det betyr altså verken at behandlingen er skadelig eller uvirksom, tvert imot. Det vil gå tilbake ved videre behandling, det er viktig å ikke avslutte behandlingen på grunn av dette. Dette vil være tema under konsultasjoner ved B12-klinikken.

B12:
viktig Samspill

Når kroppen tilføres store mengder B12 etter en langvarig mangel, starter en reparasjonsprosess i kroppen, med bl.a økt produksjon av røde blodceller (erytropoiese) og gjenoppbygging av myelinet som isolerer nervecellene. Da øker også behovet for andre viktige faktorer som bidrar i denne prosessen.  Fotalt (vitamin B9) er den aller viktigste co-faktoren. Vitamin B12 og vitamin B9 er gjensidig avhengig av hverandre for å utfylle sine funksjoner.


  • Folat (vitamin B9) 
  • De øvrige B-vitaminene
  • D-vitamin
  • Jern
  • Magnesium
  • Kalium (potassium)
  • Zink


Ubalanse i dette fininnstilte samspillet kan medføre stort ubehag og være til hinder for maksimal utnyttelse av B12-behandlingen, noe som kan mistolkes som bivirkninger av behandlingen. Les mer om co-faktorer.

B12:

bivirkninger


B12-behandling gir svært sjelden bivirkninger, men det kan forekomme:

  • Hodepine (1-10%)
  • Akne, dermatitt
  • Allergiske hudreaksjoner på kobolt i B12
  • Anafylaktisk sjokk, fall i kaliumnivå (ekstremt sjeldent, under 0,01%)

Merk at eventuelle ubehagelige reaksjoner ved høydose B12-behandling er som oftest ikke en bivirkning, men heller kan være  en konsekvens av utilstrekkelig tilgang på co-faktorer eller wakeup-symptomer.

Vil du vite mer? Viktig kunnskap finner du under fanen forskning og fagartikler.

Copyright © Med enerett B12-klinikken.