B12-KLINIKKEN

Viktig å vite om behandling



B12 er ikke en singel faktor

- inngår i et komplekst biologisk samspill 



Vitamin B9 (folat) er den aller viktigste og egentlig eneste co-faktoren til vitamin B12, og det er derfor rutine å vurdere samtidig resept på høydose folattilskudd ved injeksjonsbehandling med vitamin B12. De to B-vitaminene fungerer i et gjensidig samspill, der ingen av dem kan fylle sin funksjon optimalt uten den andre. 

I det øyeblikket du tilfører store mengder B12 med injeksjonsbehandling, så kan forbruket av andre ernæringsfaktorer også øke, fordi disse inngår sammen med B12 i de mange reparasjonsprosessene.

Det innebærer at verdiene av enkelte andre faktorer kan synke raskt ved behandlingsoppstart.

Dette omfatter primært jern og kalium. Det anbefales å ha tilstrekkelige nivåer også av de andre B-vitaminene samt magnesium og zink

Kunnskap og bevissthet om et variert og næringsrikt kosthold og supplementering er derfor viktig for deg som starter B12-behandling.

Vitamin b9 - folat


De beste kildene til folat er grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, salat, brokkoli, asparges og rosenkål. Finnes også i rødbeter, ulike belgfrukter, nøtter og frø og frukter som appelsiner, papaya, bananer, avokado, jordbær og mango.
Lever og egg - særlig eggeplommer, inneholder også folat.

Vær obs på at folat i maten kan gå til spille ved tilberedning - særlig ved koking i vann og langvarig eller gjentatt oppvarming. Koking kan eliminere 50-80% av folatinnholdet.

Bruk av enkelte legemidler og operasjoner eller sykdomstilstander i mage-tarmkanalen kan hemme opptaket av folat. Mangel på folat gir hovedsakelig lignende symptomer som B12-mangel. Utilstrekkelig tilgang på folat i svangerskapet kan gi nevralrørsdefekter hos foster. 

Legen bør alltid ordinere tilstrekkelig folsyre ved B12-behandling. Vitamin B9 er uløselig knyttet til vitamin B12 i et gjensidig samspill der det ene vitaminet ikke kan oppfylle sine funksjoner uten det andre. Anbefalt daglig inntak er minimum 400 mikrogram for friske voksne. Ved mangeltilstand, graviditet, dialyse eller ved aktiv B12-behandling er behovet betydelig større. Optimalt nivå er omtalt som 15-25, ved B12-injeksjonsbehandling anbefales nivået å ligge innenfor dette området. Uten nok tilgjengelighet av folat, er det altså fare for at B12-behandling ikke vil fungere optimalt.

Merk også at ensidig folsyretilskudd kan forsinke diagnosen av vitamin B12-mangel gjennom å maskere en anemi, med irreversible nevrologiske skader til følge. 

Ved mangel på vitamin B12, kan det oppstå en blokkering i metyleringssyklusene der næringsstoffer omstruktureres. Det vil da oppstå en funksjonell folatmangel, selv om det er nok tilgang og høye nivåer i blodet. Dette kalles folatfellen. Ved aktiv tilførsel av B12, vil da folatnivået synke raskt fordi folatfellen brytes og folat kan igjen utnyttes og oppfylle sine livsviktige funksjoner.

Individer med MTHFR-genmutasjon - særlig de som har en genvariant som reduserer enzymaktiviteten, kan ha problemer med å omdanne folsyretilskudd til den aktive formen av folat, og er derfor særlig utsatt for mangel. Noen rapporterer om at de opplever bedre effekt av methylfolat eller folinsyre, men dette savner evidens i forskning.  Det er en relativt stor andel av befolkningen som antas å ha denne mutasjonen som finnes i flere varianter, anslagsvis 30% eller fler. MTHFR-mutasjon gir økt risiko for folat- og B12-mangel, og økt homocysteinnivå, som kan øke risikoen for utvikling av en rekke sykdomstilstander.

Kalium

(potassium)

Kalium er et mineral med viktige funksjoner i kroppen, inkluert regulering av væskebalanse, nervefunksjon og muskelkontraksjon. Kalium bør ikke inntas som tilskudd med mindre det er vurdert og ordinert av lege.

Ved oppstart av B12-behandling etter alvorlig mangel er det en viss risiko for fall i kaliumnivåene med i verste fall hjertearytmi, og dette er en av grunnene til at første injeksjon alltid bør settes av helsepersonell. Mat som har rikelig innehold av kalium, bør inntas daglig ved injeksjonsbehandling med B12, for å forebygge eller dempe eventuelt ubehagelige symptomer som kan oppstå.

Eksempler på kaliumrik mat:

  • Bananer: ca 358 mg kalium pr 100 g.
  • Poteter - både søtpotet og vanlig potet: En middels stor potet kan inneholde opptil 900 mg kalium.
  • Avokado: En middels stor avokado kan inneholde rundt 975 mg kalium.
  • Spinat og andre grønne bladgrønnsaker. En kopp kokt spinat inneholder ca 839 mg kalium.
  • Bønner og linser: Som eksempel kan en kopp hvite bønner inneholde ca 1189 mg kalium.
  • Tomatprodukter: Tomatpuré og tomatjuice har høyt kaliumnivå. En kopp tomatpuré kan inneholde over 1065 mg kalium.
  • Meloner: Cantaloupe- og honningmelon har rundt 26 mg kalium pr 100 g melon.
  • Yoghurt, spesielt uten tilsatt sukker: Omkring 579 mg pr kopp.
  • Appelsiner og appelsinjuice: Middels stor appelsin: ca 237 mg kalium, en kopp juice ca 496 mg.
  • Fisk, Særlig laks og torsk. 100 g kokt torsk inneholder ca 628 mg kalium.

Copyright © Med enerett B12-klinikken.