Vitamin B12 er grunnleggende viktig for vekst og utvikling.
Mangel på dette vitaminet hos barn kan føre til blant annet forstyrrelser i utvikling av nerve- og immunsystem.
Det ble et gledelig gjensyn med Julie og familien syv måneder etter det første møtet. B12-klinikkens legespesialist Patrick Seyfried, som har bakgrunn som barnelege, og som også er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, er klar og tydelig:
“Vi må være spesielt oppmerksomme på B12-og folatmangel hos barn. De er i en sårbar utviklingsfase – og utilstrekkelig B12 og B9 i kroppens celler kan få alvorlige konsekvenser for resten av livet - både fysisk og psykisk med særlig affeksjon av nervesystemet. Med riktig behandling kan mye endre seg til det bedre.”
Julies foreldre deler gjerne sin erfaring – med ønske om å hjelpe andre familier som står i samme situasjon. De tok selv grep for å sikre datteren behandling: Leste seg opp og kontaktet B12-klinikken.
- Ingen barn bør gå glipp av en god utvikling fordi en B12-mangel ikke blir tatt på alvor og behandlet riktig. Denne kunnskapen må formidles, sier Julies foreldre.
En nylig publisert artikkel fra forskning.no viser at halvparten av spedbarna i en norsk studie hadde lav B12-status, og forskerne etterlyser mer kunnskap om barns behov for vitaminer.
⸻
Julie (2 år) kom for første gang på B12-klinikken som ettåring.
Hun hadde fått påvist mangel på vitamin B12, med tydelig forsinket utvikling – både språklig og motorisk.
Takket være engasjerte foreldre og målrettet behandling
med B12-injeksjoner og folsyre, har Julie hatt en fantastisk utvikling:
Nevrologene på sykehuset der hun bor avsluttet nylig oppfølgingen,
da det ikke lenger er bekymring for hennes utvikling.
Tidligere har man antatt at vitamin B12-mangel hovedsakelig rammer eldre mennesker. Forskning og klinisk erfaring viser imidlertid at også mange barn og unge kan utvikle mangel – ofte uten at det oppdages i tide.
I mange tilfeller blir B12-mangel oversett som en mulig årsak til sykdom og plager hos barn. Tilstanden kan gi et bredt spekter av symptomer, inkludert nevrologiske, gastrointestinale og psykiske plager. Nyere forskning antyder at nevropsykiatriske utviklingsforstyrrelser – som ADHD og autismespekterforstyrrelser – i noen tilfeller kan ha sammenheng med lavt nivå av vitamin B12. Det er derfor stort behov for økt bevissthet og kunnskap om denne tilstanden.
Spedbarn som kommer inn på sykehus med symptomer som hyppig gulping, skjelvinger, kramper og fjernhet, bør undersøkes for mulig B12-mangel. Slike symptomer kan lett mistolkes eller tilskrives andre årsaker dersom man ikke vurderer ernæringsstatus.
Norske forskere anbefalte allerede i 2016 at ammerådene burde revurderes. Langvarig fullamming uten tilstrekkelig tilførsel av B12 – særlig hos mødre med lave nivåer – kan føre til alvorlig mangel hos barnet og hemme den motoriske utviklingen.
Se nyhetsinnslaget fra TV2-nyhetene.
Barn kan utvikle de samme mangelsymptomene som voksne. Se oversikt over symptomer her.
Hos barn kan man i tillegg observere redusert vekst, dårlig appetitt, hyppige infeksjoner, mistrivsel, sen motorisk utvikling, forsinket språkutvikling, lærevansker, samt konsentrasjons- og atferdsvansker. Symptombildet kan ligne på ADHD og autisme, og bør derfor alltid vurderes i sammenheng med ernæringsstatus.
Tidlig og adekvat behandling med vitamin B12 kan i mange tilfeller reversere symptomer og bidra til bedre utviklingsforløp.
Særlig viktig å være oppmerksom:
Hvis mor har hatt ernæringsproblemer, vegansk kosthold eller uoppdaget B12-mangel under graviditet og amming
Ved familiehistorie med pernisiøs anemi eller andre B12-absorpsjonsforstyrrelser
Ved bruk av lystgass under fødsel – som kan føre til akutt B12-mangel både hos mor og barn
Sally Pacholok har skrevet en bok om vitamin B12-mangel for barn (engelsk).
Boken kan bestilles her.